20 de gen. 2015

CGT Catalunya: L’alternativa en creixement

Comunicat del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya


CGT Catalunya: L´alternativa en creixement

Entrem en un període on la majoria de comitès d’empresa i delegades de personal seran renovats. A la CGT seguim fidels al principi de buidar de contingut els comitès d’empresa i a enfortir la participació directa de les treballadores, des de la secció sindical i les assemblees als centres de treball. Ara bé, aquest és també un bon moment per a copsar l’avenç del nostre model sindical per tot el teixit econòmic del país.

Som l’alternativa que creix
Els darrers 4 anys, l’afiliació de la CGT de Catalunya ha tingut un creixement de prop del 26% en només 4 anys. En un context de reducció de les persones amb feina a causa de la intensa destrucció de llocs de treball derivada de la crisi-estafa capitalista (d’un 6% en el període 2010-2014 i acumulat del 16% des del 2008) , i d’un fort descens de l’afiliació en altres sindicats, especialment als sindicats del règim.

Aquest creixement és molt important, ja que, més enllà de la representació en els comitès d’empresa, la base de la nostra organització són els i les afiliades.
Som un sindicat viu. Gairebé el 70% de l’afiliació de la CGT de Catalunya té menys de 10 anys d’antiguitat al sindicat, el que reflecteix que som la resposta cada cop per a més persones davant la realitat laboral precària que actualment estem patint.

Aquesta confiança en la CGT és la base de la nostra expansió: creació de noves seccions sindicals, increment de la nostra influència al si de la classe treballadora, atracció de militants socials i de persones que pateixen la precarietat laboral extrema. I, a més, ens hem anat guanyant una referencialitat en amplis sectors dels moviments socials i de la gent que lluita als barris, pel dret a l’habitatge, en defensa del territori, contra el racisme i el feixisme, per la sobirania alimentària, etc.

El nostre prestigi ètic i els nostres signes d’identitat revolucionària, assembleària i antijeràrquica són els valors que fan que cada cop més persones s’organitzin i lluitin amb nosaltres. Hem de continuar, com fins ara, mantenint una actitud extremadament curosa per a impedir qualsevol comportament entre nosaltres que no respecti aquests signes d’identitat que defineixen la nostra forma de ser i de fer. El món que volem només es pot construir, precisament, a partir d’aquests principis d’horitzontalitat i autogestió.

Des del 2004 fins el 2013, la nostra representativitat en eleccions sindicals ha crescut un 30%. 1.331 delegats i delegades als sectors privat i públic, escollits per les seves companyes i companys, mostren una foto d’una alternativa sindical que s’expandeix a les empreses, amb calma, però sense aturador.

Aquest creixement es fa superant l’obstacle d’una llei de llibertat sindical (la LOLS) feta a mida dels sindicats del règim, i al servei dels seus interessos, instituïda per a impedir la consolidació d’altres alternatives sindicals, com la nostra. Per tant, considerem que les dades exposades no marquen realment ni el nostre potencial ni la nostra capacitat social actual. Podem i volem anar més enllà.

Ens estem situant amb força en sectors on abans no hi érem, com el de les tecnologies de la informació o el dels centres de recerca; i hi ha un enfortiment generalitzat a la resta.

Som el sindicat autogestionat

La CGT de Catalunya no rep ni un euro dels poders públics. Des que en el darrer Congrés confederal de la Corunya vam renunciar als cursos de formació subvencionats, la CGT de Catalunya té una única font d’ingressos: La quota que paguem cada trimestre les persones lliures que hi estem afiliades. Ni Generalitat, ni Estat, ni fons de formació públics ni privats. La nostra independència marca la ratlla que a d’altres els ha suposat la domesticació i la subordinació.

Som un sindicat antipatriarcal

La participació de les dones segueix creixent i representa actualment més d’un terç de la nostra afiliació. És temps de trencar estereotips, i un d’ells és que el sindicalisme és un terreny hostil per les dones. Això està canviant, almenys a la CGT, si bé és cert que no tan ràpid com desitjaríem. Un parell de dades poden il·lustrar-ho:

Des de l’any 2006 fins el 2014 les dones representen el 40% de les noves afiliacions.

A data d’avui, el 34% de l’afiliació de la CGT de Catalunya són dones, mentre que en el període anterior al 2006 el percentatge era únicament del 23%.

La CGT a les eleccions sindicals

A les eleccions sindicals, la CGT de Catalunya es continuarà presentant, com sempre, ostentant aquells trets que li són propis i distintius: Nosaltres no fem màrqueting, fem propaganda pel fet. Les eleccions, per a nosaltres, no són pas un objectiu. Són una excusa, el mitjà és l’organització i la participació directa, dia a dia, dels i les treballadores a la secció sindical. Ni negociem la pèrdua de drets, ni estem en venda. I davant el model de la delegació, apostem per la cultura de l’autonomia, pel protagonisme col•lectiu.

A data d’avui, el nostre major esforç ha d’estar focalitzat en la creació de noves seccions sindicals allà on tenim afiliades, i cercar complicitats amb tota la bona gent que combat per la dignitat i la llibertat. Són moments en què la nostra bandera roja i negra és més imprescindible que mai.

En un temps de profund desprestigi dels "sindicats", generat per les pràctiques lamentables dels sindicats del règim, cal que el nostre exemple sigui l’evidència que organitzades i lluitant és com es pot plantar cara, amb èxit, al capitalisme depredador que patim dia a dia.

Barcelona, a 14 de gener de 2015
Confederació General del Treball de Catalunya
Secretariat Permanent del Comitè Confederal