3 de juny 2009

Vaga educació convocada per CGT-Concentració al parlament de Catalunya-10/6/09 11h

Motius n’hi ha i molts per tornar a sortir a la vaga abans de que s’acabi el curs:

1.- S’anuncia una retallada general de plantilles i –sense poder-la quantificar- una pèrdua de llocs de treball de molts dels nostres companys/es interins/es. La mesura afectarà als centres i als serveis educatius, com ara CRP i EAP, als plans de formació,... Tot l’ensenyament públic està afectat.

2.- La mesura és conseqüència d’una descongelació de les hores extres i comporta a més: una desregulació de les condicions laborals .


3.- La segona conseqüència de les hores extres és un retrocés en la qualitat d’ensenyament per sobrecàrrega lectiva.


4.- La LEC entra en el tram final, amb un retrocés important respecte al text enviat al Parlament. El Pacte entre PSC, CiU i ERC suposa un augment enorme del finançament de centres concertats (0-3, batxillerat, FP, inversions públiques ... ) mentre es confirma tot el pla de gestió empresarial de l’escola pública, la seva privatització i jerarquització

És insultant com, mentre a l’escola pública s’ha produït una retallada substancial de recursos, ni s’anuncia una retallada proporcional de recursos en els concerts i en el darrer període la Generalitat ha entregat més de 25 milions d’euros als centres privats concertats de suport.
Possiblement mai havíem acabat un curs amb tantes amenaces sobre l’ensenyament públic. Cal doncs donar-hi una resposta. Ens juguem molt.
Que la CGT convoqui en solitari la jornada sencera de vaga obliga a una explicació. De fet no ho fèiem des de la lluita contra la sisena hora a primària ¿Per què arribem a aquesta situació que nosaltres no desitjaríem?
La CGT ha estat insistint reiteradament que la confrontació amb la LEC i la política educativa del Departament només es podia aturar amb un encadenament de lluites –dèiem amb un pla de lluita- que fes augmentar la pressió progressivament sobre el Departament. Les convocatòries despenjades de vaga, una ara, i molts mesos després una altre, crèiem que provoquen un desgast i pocs resultats per l’esforç que s’ha de posar per engegar cada cop tot el moviment. Malgrat no estar d’acord amb aquesta dinàmica, mentre hi havia propostes de lluita les hem seguit i impulsat, recollint el sentiment que ens arribava de molts centres que demanaven unitat sindical.
Però a la lluita contra la LEC –ja a la vaga del 19 de març- s’uneixen mesures (con les de les hores extraordinàries) que anticipant la LEC, suposen companys/es al carrer i una desregulació de les condicions de treball mai no viscuda a l’escola pública. Vam demanar a la resta de sindicats que, després de l’èxit de la vaga del 19 de març, es fixés una continuïtat amb una nova convocatòria de vaga, però s’ha anat ajornant. En els escrits unitaris s’amenaçava amb vagues al maig i juny, però sense concretar dates i començar-ne la preparació. CGT volia la convocatòria pel maig, però amb l’argument de les eleccions europees, majoritàriament la resta de sindicats la situen el 10 de juny..
El 12 de maig finalment es fa pública la data. Però a la darrera reunió ens trobem que la vaga queda reduïda a un atur parcial de tres hores entre les 12 i les 15 i concentracions descentralitzades a les 13:30. Aturar les classes a migdia? A una hora del menjador? Per fer accions descentralitzades que altres vegades hem fet sense necessitat de cap vaga? Així tenim alguna opció d’aturar les mesures del Departament i de fer-nos sentir abans que s’aprovi la LEC?
És en aquest punt que la CGT decideix mantenir el que fins fa poc era l’acord majoritari sindical: convocar vaga el 10 de juny, per fer-nos sentir davant el Parlament que no volem la LEC i per després anar a plaça Sant Jaume i exigir la retirada de les mesures i la dimissió de Maragall.
És per tot això i malgrat sabem la dificultat d’aquestes dates que demanem un esforç més i fem la crida a la vaga el dia 10.
La nostra voluntat no és dividir, per això hem previst que la mobilització de les 11 hores davant el Parlament sigui compatible amb assistir amb la resta de sindicats a les concentracions del migdia.
Per això volem insistir en que malgrat les dificultats, pensem que mentre hi ha companys i companyes que poden perdre els llocs de treball i que hi ha un atac tant greu a l’ensenyament públic com el que conclourà al juliol amb la LEC, tenim l’obligació com a CGT de tractar de donar resposta i us cridem a tots i totes a fer-la vostra donant suport a la convocatòria de vaga.

Escrit per CGT Ensenyament